We gaan naar Kenia

We gaan naar Kenia!

In 2015 was ik voor het laatst in Kenia. Toen we afscheid namen, waren we niet van plan hier terug te komen. In de 24 reizen in vijftien jaar hebben we geprobeerd onderwijs in Manda een plek te geven. We hebben een school voor primair onderwijs gebouwd en een polytechnische school, we hebben het schoolgeld voor kleuters afgeschaft door een kleuterleidster te betalen, we zijn begonnen met het verstrekken van studiebeurzen voor leraren en kinderen. We vonden het tijd om de school los te laten en de gemeenschap van Manda te vragen er zelf goed voor te zorgen.

Bij ons afscheid hebben we beloofd dat we de kinderen van Manda financieel zouden blijven ondersteunen. Sinds 2006 verstrekken wij studiebeurzen aan leerlingen die na het primair onderwijs wilden doorleren op een school voor middelbaar onderwijs. Dankzij jullie, onze trouwe donateurs, hebben we sinds 2006 in totaal 332 leerlingen van Manda geholpen.

Na ons afscheid hebben we nog enkele kleine projecten ondersteund:

  • Een apotheek bij de kliniek van dr. Billah, later overgenomen door de overheid
  • Het bevorderen van doktersbezoek en het bouwen van latrines
  • Het opzetten van een IT-shop
  • Het bouwen van een toiletgroep voor de school
  • Het ondersteunen van het project ‘Comrade Kids’ waarin jongvolwassenen hun talenten kunnen ontwikkelen met schilderen, acteren, muziek en journalistiek.

De meeste van die projecten zijn ter plaatse uitgevoerd door Justus Mulwa, met wie wij nog steeds contact hebben.

Een paar maanden geleden vroeg een vriendin, ook sponsor in Kenia, om samen met haar nog een keer naar Kenia te gaan. Ook zij willen afscheid nemen van hun projecten. Voor Bart en mij een onverwachte gelegenheid om weer eens een kijkje te gaan nemen in Manda en te zien hoe de school zich ontwikkeld heeft. Onze kleinzoon Chris gaat ook mee.

We gaan onze school bezoeken en kennis maken met de nieuwe directeur die namens ons de studiebeurzen verstrekt. We willen graag een aantal jongeren spreken die in de afgelopen jaren met steun van onze stichting een middelbare school hebben bezocht. We zijn benieuwd wat onze hulp voor hen heeft betekend. We bezoeken Justus en zijn jongerenproject en gaan op bezoek bij Kidscare van onze vrienden Gerard en Lisette. We gaan ook op safari, heerlijk!

We houden jullie op de hoogte!